top of page
Naslovna fotografija_0.97026100 1711634131.jpg

Pomorišac, Vasa Pomorišac - agent srpske likovne umetnosti između tradicije i modernosti.

Pomorišac - Vasa Pomorišac

Autorke: Ana Ereš, Jelena Ognjanović

GALERIJA MATICE SRPSKE, NOVI SAD

Izložba je bila posvećena umetniku koji je uspeo da klasičnu umetnost prikaže kroz optiku modernog pogleda, koji se jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine XX veka školovao u Londonu, koji je nagrađen Srebrnom medaljom Udruženja francuskih umetnika, čija se dela čuvaju u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi, ali i u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu i umetniku koji je tokom pedeset godina stvaranja iznedrio jedinstvenu likovnost u srpskoj umetnosti. Umetnički put Vase Pomorišca razvijao se od rodnog Modoša, preko Zagreba, Minhena i Beograda, pa sve do Londona i Pariza. O njegovoj priznatosti u svetu umetnosti svedoče brojne porudžbine i dela izvedena u različitim medijima, raznovrsne tematike i za različite potrebe – od portreta, religioznih i mitoloških kompozicija u ulju, preko istorijskih i narodnih motiva u fresko-slikarstvu, vitražima i ilustracijama za knjige, do nacrta za novčanice, ali i dobar prijem kod kritike i pozitivna mišljenja tadašnje stručne javnosti, kolega i društva uopšte. Takođe, saradnja sa Maticom srpskom nije izostala. Bio je poslednji, jedanaesti stipendista Matice srpske, zbog čega nije slučajno što se jubilej 175 godina Galerije Matice srpske, koji je započet izložbom dela prvog stipendiste Uroša Predića, zaokružuje izložbom dela Vase Pomorišca. U želji da se ime i stvaralaštvo slikara Vase Pomorišca ponovo istaknu u javnosti i da se još jednom ukaže na njegov doprinos srpskoj umetnosti, Galerija Matice srpske je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu realizovala izložbu koja je predstavila preko sto umetničkih dela zahvaljujući podršci Pomoriščevih sinova Gordana i Bojana, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Vojnog muzeja, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Zrenjanin, Narodnog muzeja Pančevo, Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja Smederevska Palanka, Fonda za penziono i invalidsko osiguranje u Zrenjaninu, kao i brojnih privatnih kolekcionara. Izložbu je za 136 dana trajanja posetilo preko 20 000 posetilaca.

Značaj projekta

Vasa Pomorišac pripada generaciji srpskih umetnika koji su stasavali i školovali se u drugoj deceniji XX veka, a svoj razvoj i zrelost stila ostvarivali u međuratnom periodu, nastavljajući sa radom i u godinama nakon Drugog svetskog rata kada nije bilo lako odupreti se nametnutoj vladajućoj ideologiji socijalističkog realizma i sačuvati autentičnost vlastitog likovnog rukopisa. Galerija Matice srpske je u godini u kojoj je obeležavala svoj 175. jubilej posvetila veliku monografsku izložbu svom poslednjem stipendisti kako bi ponudila novi pogled na njegov rad i pružila savremene interpretacije njegovih izabranih ostvarenja. Na izložbi je bilo predstavljeno preko 140 umetničkih dela u okviru kojih nije predstavljen samo njegov slikarski već ceo stvaralački opus - crteži, skice za novčanice, ilustracije narodnih epskih pesama, ali i vitraži - s obzirom da je Pomorišac bio prvi školovani vitražista. Tako je na izložbi obuhvaćeno nekoliko tematskih okvira u različitim tehnikama. Izložba je bila i motivacija da se na osnovu skice "Alegorija vazduhoplovstva" koja je bila namenjena za Aero-klub u Beogradu izradi istoimeni vitraž u dimenzijama 80 x 300 cm u saradnji sa Ateljeom "Stanišić 1908" u Somboru, koji je sarađivao sa umetnikom za vreme njegovog života. Na ovaj način, saradnja je simbolično nastavljena, a vitraž je postao deo Galerijske kolekcije i izložbenog prostora.

Preporuka: Simona Čupić

Prilog 1_0.83483500 1711634132.jpg

Specijalno, povodom izložbe u Galeriji Matice srpske, izveden je vitraž "Alegorija vazduhoplovstva" prema prvobitnom nacrtu za hol Aero-kluba u Beogradu. Danas zdanje Aero-kluba krasi Pomoriščev vitraž sa nešto drugačijom predstavom. Izloženi vitraž izveden je u saradnji sa stručnjacima iz Ateljea „Stanišić 1908“ iz Sombora, s čijim prethodnicima je i sam Pomorišac radio na izradi svojih vitraža. Naglašavajući vertikalnost kompozicije, umetnik suprotstavlja nebo i zemlju. Pilot, kao ovozemaljsko biće i Ikar, mitski junak, simbolički predstavljaju čoveku večitu potrebu za osvajanjem visina.

Prilog 2_fotografija_0.57162400 1711710676.jpg

Izložbu je pratio dvojezični katalog sa tekstovima msr Jelene Ognjanović, dr Ane Ereš, msr Luke Vukićevića i mr Mišele Blanuša. Katalog je imao izuzetan uspeh kod čitalačke publike i u rekordnom roku je rasprodat tokom trajanja izložbe.

Katalog izložbe

Ilustracija za promociju monografije Vasa Pomorisac_0.77364900 1711710676.jpg

U okviru izložbe objavljena je nova monografija o umetniku. Monografija "Vasa Pomorišac. Slikar modernosti i kontinuiteta" nastala je kao poslednja u nizu jubilarnih publikacija u okviru obeležavanja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske. U svojoj osnovi bila je zasnovana na radu na pripremi izložbe "Pomorišac – Vasa Pomorišac" . Pogled na brojna prikupljena dela odabrana za izlaganje i pisanje teksta za prateću publikaciju, razgovori sa umetnikovim naslednicima i uvid u brojnu arhivsku građu, pokrenuli su ideju da se jubilej upotpuni monografskom studijom, a životni i umetnički put Vase Pomorišca prikaže sveobuhvatno i celovito. Autorka monografije dr Ana Ereš odlučila je da sagleda stvaralački opus ovog umetnika u širem kontekstu evropske likovne scene njegovog vremena i ponudila je čitaocima jedan moderniji pogled i odgovor na pitanje ko je bio Vasa Pomorišac.

Monografija Vasa Pomorišac

Prilog 4_0.97486600 1711710675.jpg

U okviru pratećeg programa izložbe održana su brojna predavanja koja su za cilj imala da približe stvaralaštvo Vase Pomorišca široj javnosti. Predavanja su održali dr Ana Ereš, msr Luka Vukićević, dr Danilo Vuksanović, msr Darko Despotović, Georg Jovanović i Milica Milošević. Povodom obeležavanja 130 godina od rođenja umetnika održan je razgovor sa sinom Vase Pomorišca, Gordanom Pomorišcem koji se prisetio svog detinjstva i sećanja na oca. Takođe, povodom izrade vitraža, održan je i razgovor sa Aleksandrom Stanišić ispred Ateljea "Stanišić 1908" iz Sombora. Sva predavanja su snimljena i postavljena na zvanični Jutjub kanal Galerije.

https://www.youtube.com/watch?v=5EG2_4HDz98&list=PLKJMoXedoOZ2Mc9bWgcmkPOQBEqQls34H&ab_channel=GalerijaMaticesrpske

Prilog 5_0.58780700 1711710675.jpg

Veliku pažnju javnosti privukla su autorska vođenja msr Jelene Ognjanović i dr Ane Ereš kroz izložbu. Održano je preko 10 autorskih vođenja na kojima su kustoskinje ukazale na značaj Vase Pomorišca u nacionalnoj istoriji umetnosti. Takođe, tokom svakog vikenda organizovano je preko 80 stručnih i kustoskih vođenja kroz izložbu. Kustosi Galerije Matice srpske su mnogobrojnoj publici predstavili preko 100 umetničkih dela na izložbi, a koliko je prateći program doprineo značaju izložbe govori činjenica da je izložbu posetilo preko 20 000 posetilaca tokom njenog trajanja.

Prilog 6_0.59170500 1712232955.jpg

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije u Galeriji Matice srpske je u okviru izložbe Vase Pomorišca premijerno predstavljen program "Nacionalne teme u opusu Vase Pomorišca". Ovim povodom, prisutnima su se obratili Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i dr Danilo Vuksanović, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske. Tada je ekskluzivno predstavljena slika Vase Pomorišca "Banović Strahinja" iz 1936. godine koju je Galerija Matice srpske, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, otkupila za svoju kolekciju u želji da upotpuni opus dela sa nacionalnim motivima. Nakon predstavljanja nove akvizicije, priređeno je kustosko vođenje pod nazivom "Istorija u delima Vase Pomorišca".

Prilog 7_0.11023200 1711710675.jpg

U decembru i februaru održavane su kreativne radionice za decu od 5 do 10 godina i sa decom smo se uputili u avanturu kroz čarobnu paletu slikara Vase Pomorišca. Istražujući njegove crteže, slike i vitraže predstavljene na izložbi, saznali smo na kakva čudesna putovanja se Vasa tokom svog života zaputio i otkrili kako su te avanture uticale na njega i pomogle mu da postane jedinstven i vešt umetnik. Takođe, tokom decembra i februara subotnja popodneva smo proveli sa tinejdžerima od 11 do 14 godina i posvetili se istraživanju izložbe. Deca su imala priliku da se kroz raznovrsne, uzrastu prilagođene, metodološke pristupe i izložena umetnička dela Vase Pomorišca, upoznaju sa različitim temama i da ih preispituju. Tokom radionica, obradili smo teme identiteta, porodice, putovanja, preseljenja, ličnog izražavanja. Održano je ukupno 18 kreativnih radionica za decu.

Prilog 8_0.87080000 1712232954.jpg

Kako je napravljen vitraž "Alegorija vazduhoplovstva" u saradnji sa Ateljeom "Stanišić 1908" iz Sombora prikazano je u dokumentarnom filmu u produkciji Galerije Matice srpske "Prozor u svet - vitraži Vase Pomorišca". Za dokumentarni film govorili su msr Jelena Ognjanović, viša kustoskinja i autorka izložbe, dr Danilo Vuksanović, viši konzervator, Aleksandra Stanišić iz somborskog Ateljea, Bojana Popović, muzejska savetnica Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Gordan Pomorišac, sin umetnika.

https://www.youtube.com/watch?v=XiQLDC_0KCc&t=3s&ab_channel=GalerijaMaticesrpske

Prilog 9_0.11670400 1711710676.jpg

Izložbu "Pomorišac - Vasa Pomorišac" pratila je i posebna serija različitih suvenira sa motivima dela ovog slikara, tako da je publika imala priliku da sa sobom ponese torbu sa motivima "Kartaša" ili "Parisovog suda" u kompletu sa neseserom, ili ogledalce, maramicu za naočare, šolju za čaj i mnoge druge različite sitnice koje će svakodnevno oživljavati sećanje na ovog slikara.

Svesni toga da Galeriju Matice srpske prati publika iz regiona i šire, na zvaničnom sajtu GMS istaknuta je virtuelna tura kroz izložbu "Pomorišac - Vasa Pomorišac", tako da svi oni koji nisu bili u prilici da posete izložbu mogu to da učine u virtuelnom prostoru. Značaj virtuelne ture je i u tome što donosi informacije i detalje koje mogu doprineti daljem istraživanju stvaralaštva Vase Pomorišca.

https://www.galerijamaticesrpske.rs/events/pomorisac-vasa-pomorisac/

Prilog 10_0.89820100 1711710674.jpg
bottom of page