top of page
150_logo Nadezda Petrovic (1)_page-0002_0.56892700 1711718819.jpg

Afirmacija ličnosti koja predstavlja personifikaciju danas zapostavljenih vrednosti koje su Srbiju i srpsko društvo uvodile u red modernih, uređenih društava u svim segmentima. Nadežda je u sebi objedinila veliku umetnicu i društvenu aktivistkinju i danas treba da služi kao primer ličnog aktivizma koji svojom upornošću menja čitavo društvo nabolje.

Nadežda. Istina i sloboda

Autori: Kustoski tim UGNPSuzana Mijić

UMETNIČKA GALERIJA NADEŽDA PETROVIĆ, ČAČAK

 

Dugoročni projekat koji je Umetnička galerija ''Nadežda Petrović'' iz Čačka započela 2015. godine obeležavanjem stote godišnjice smrti Nadežde Petrović. Nekoliko godina unazad, počev od 2015. godine, ustanova je u okviru svojih godišnjih programa ''pripremala'' stručnu i širu javnost realizacijom aktivnosti i programa koji su slavili život velike umetnice i osvetljavali razne segmente njenog umetničkog i aktivističkog života i delovanja. Sve te dugogodišnje aktivnosti kulminirale su u 2023. godini, realizacijom projekta ‘’Nadežda. Istina i sloboda.’’, simbolično u godini značajnijeg jubileja, 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Imajući u vidu da život i delo Nadežde Petrović nisu dovoljno poznate ni prisutne u međunarodnoj javnosti, cilj je bio naći način da se veliki jubilej iskoristi kako bi se Nadeždi odala počast koju svakako zaslužuje i koja je delimično ispunjena u domaćoj javnosti, ali i pokušati da se njeno delo, život i aktivizam afirmiše više na regionalnoj i međunarodnoj sceni. Projekat u godini jubileja je koncipiran na više nivoa (domaći, regionalni, međunarodni) i okupio je partnere, značajne nacionalne institucije iz regiona. Izvršni savet UNESCO je 2021. zvanično naš jubilej uvrstio na listu značajnih jubileja za svetsku umetnost i kulturu i tako nam pružio priliku da okupimo partnere i realizujemo projekat na svim predviđenim nivoima. Početkom oktobra, predstavili smo život i delo Nadežde Petrović u Palati UNESCO u Parizu uz prisustvo mnogobrojnih diplomatskih delegacija, a tokom godine, ustanova je kooordinirala realizaciju aktivnosti partnerskih institucija i sa ponosom možemo reći da su u projektu učestvovali Narodni muzej Beograd, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Galerija ‘’Božidar Jakac’’ iz Kostanjevice (Slovenija), Muzej savremene umetnosti RS Banjaluka (BiH/RS), Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Tiflološki muzej Zagreb, Galerija Matice Srpske Novi Sad, Filozofski fakultet u Beogradu, Nacionalni komitet UNESCO i Izvršni savet UNESCO, Ministarstvo kulture Srbije i brojni partneri iz šire lokalne zajednice (Grad Čačak, obrazovno-naučne i privredne institucije).

Značaj projekta

Program je baziran na aspektima zbog kojih je Izvršni savet UNESCO-a Nadeždu Petrović proglasio za ličnost 2023. godine – slikarka čije delo stoji na poziciji evropskog slikarstva tog perioda što valorizuje umetničko stvaralaštvo naše zemlje u kontekstu svetske kulturne baštine; umetnica koja je promenila tok srpske umetnosti, žena koja je radeći na emancipaciji i prevazilaženju tradicionalizma, društvenim i humanitarnim aktivizmom posmatrano i u evropskim okvirima išla znatno ispred svog vremena; Za određene segmente, uključeni su institucionalni partneri koji su dali doprinos daljoj implementaciji dela Nadežde Petrović u umetničke krugove regiona i šireg evropskog okruženja. Nadeždina mnogostruka interesovanja zahtevala su kompleksan pristup u smislu sadržajnosti i prezentacije programa sa fokusom na doprinosu srpskoj i evropskoj umetnosti kroz analitičko-studijske izložbe (Narodni muzej Srbije) i multimedijalne postavke (Umetnička galerija „Nadežda Petrović, Muzej savremene umetnosti), uz isticanje veze njenog slikarstva sa nacionalnim aktivizmom, borbi za ženska prava i emancipaciju srpske države uporedo sa prihvatanjem avangardnih stilova evropske umetnosti gde jedno drugo ne isključuju, naprotiv. U okviru nacionalne/regionalne distribucije projekta dat je doprinos daljem izučavanju veza sa slovenačkim umetnicima (Kostanjevici na Krki), proširena saradnja sa specijalizovanim ustanovama (Specijalno odeljenje za slepa i slabovida lica Narodne biblioteke Republike Srpske i Tiflološki muzej Zagreb), kao i upotreba nestandardnih alata u muzeologiji kroz profesionalnu pozorišnu produkciju (monodrama „Nenapisana pisma“). Na međunarodnom planu predstavljanjem Nadeždinog slikarstva i društvenog aktivizma u Parizu pred više od 120 delegacija pri UNESCO-u (multimedijalna prezentacija i monodrama), kao i dokumentarnom izložbom (KC Srbije), Nadeždu smo posle više od jednog veka simbolično vratili u grad u kome je dostigla najveće slikarske domete i u kome je videla svoju umetničku budućnost. Važnost i vrednost Nadeždinog slikarstva, istaknuta na kongresu AICA u Dablinu 1980. godine i retrospektivnom izložbom u Novoj Pinakoteci u Minhenu 1985. godine potvrđena je 2023. godine pozicioniranjem na najvišem nivou u UNESCO.

Preporuka: Tijana Palkovljević Bugarski

rts_0.21026700 1711991827.jpg

Nadežda Petrović 1873 – 2023. U susret obeležavanju 150 godina od rođenja 27. decembar 2022 – 26. januar 2023. Galerija RTS, Beograd Kao uvodni program proslave jubileja – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, priređena je likovno-dokumentarna izložba „Nadežda Petrović 1873 – 2023. U susret obeležavanju 150 godina od rođenjaˮ. Na izložbi su predstavljena dva perioda njenog slikarstva – Minhenski i Srbijanski, slikama iz Narodnog muzeja Srbije i Umetničke galerije „Nadežda Petrovićˮ, uz panoe sa biografskim podacima.

https://www.rts.rs/lat/magazin/kultura/vesti/5071935/galerija-rts-a---nadezda-petrovic-1873---2023-u-susret-obelezavanju-150-godina-od-rodjenja.html

modernost i nacija bg_0.33429800 1711991827.jpg

Nadežda Petrović. Modernost i nacija 14. februar 2023. Narodni muzej Srbije, Beograd
 Povodom jubileja kojim se proslavlja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, u Narodnom muzeju Srbije svečano je otvorena izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacijaˮ, čiji su autori prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, u saradnji sa muzejskom savetnicom Evgenijom Blanušom i kustoskinjom Jasminom Cukić. Pored dela iz Narodnog muzeja Srbije, na izložbi su bile zastupljene i slike iz zbirnih fondova Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije „Nadežda Petrovićˮ Čačak, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada. Izložba je, nakon Narodnog muzeja Srbije, gostovala u muzejima i galerijama, saradnicima na projektu – Galeriji „Božidar Jakacˮ u Kostanjevici na Krki (u okviru izložbe „Nadežda Petrović. Modernost i nacija i njene slovenačke kolegeˮ), Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci, Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrovićˮ Čačak i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.

https://www.narodnimuzej.rs/dogadjaj/izlozhba-nadezhda-petrovi-modernost-i-natsija/

prestonica-otvaranje_0.82093200 1711991827.jpg

Čačanska rodna – Prestonica kulture Srbije 2023 – ceremonija otvaranja 21. mart 2023. Gradski trg Čačak U okviru svečanog otvaranja projekta „Čačanska rodna – Prestonica kulture Srbije 2023ˮ predstavljena je i celina „Slikarkaˮ, posvećena Nadeždi Petrović. Nenapisana pisma 17. jun 2023. Narodni muzej Srbije, Beograd U organizaciji Umetničke galerije „Nadežda Petrovićˮ i Narodnog muzeja Srbije, pred brojnom publikom u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije izvedena je monodrama „Nenapisana pismaˮ po tekstu Milkice Miletić, u izvođenju glumice Vanje Milačić. Predstava je izvedena povodom jubileja – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, kao deo programa projekta „Čačanska rodna – Prestonica kulture Srbije 2023ˮ.

https://www.caglas.rs/sve-boje-slobode-obojili-cacanski-umetnici/

slikarski razgovori_0.25122900 1711991828.jpg

SLIKARSKI RAZGOVORI Projekat „Slikarski razgovori“ je bio kompleksan i sadržajan jer se sastojao iz specifične izložbe umetničkih dela i raznovrsnog pratećeg programa i predstavljao je još jedan način upoznavanja publike sa kvalitetom zbirke galerije. Izložba je nesvakidašnja jer se protezala kroz celu 2023. godinu, odnosno, u Spomen-sobi Nadežde Petrović smenjivao se dva puta mesečno niz umetničkih eksponata koji su omogućili da dela iz fonda galerije budu konstantno i kontinuirano u fokusu. Postavljanje dela u spomen-sobu stavilo je opus umetnika i umetnica u kontekst sa Nadeždom Petrović, pionirkom modernog slikarstva 20. veka. Takođe, dela su bila stavljena u kontekst umetničkih opusa i naše istorije umetnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=4brh8vk_-tc

unesco_0.46251900 1711991827.jpg

Obeležavanje jubileja – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović u Palati UNESCO 2. oktobar 2023. Palata UNESCO-a, Pariz U organizaciji Umetničke galerije „Nadežda Petrovićˮ, pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu i Ministarstva kulture Republike Srbije, u Palati UNESCO-a u Parizu priređen je specijalni program povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, koja je izabrana za UNESCO ličnost 2023. godine. Program su činili monodrama „Nenapisana pismaˮ i digitalna prezentacija o slikarkinom životu i delu. Zvanicama su se obratili Tamara Rastovac Siamašvili, ambasadorka i stalna delegatkinja Republike Srbije pri UNESCO-u, i pomoćnik generalne direktorke UNESCO-a za oblast kulture Ernesto Ottone Ramirez.

https://www.rts.rs/lat/magazin/kultura/vesti/5285470/unesko-pariz-mnodrama-nadezda-petrovic.html

https://mfa.gov.rs/mediji/aktivnosti-predstavnistava-srbije/unesko-obelezavanje-150-godina-od-rodjenja-nadezde-petrovic

monodrama ugnp_0.45123500 1711991827.jpg

Nadežda Petrović. Modernost i nacija u Čačku 11. oktobar – 25. novembar 2023. Umetnička galerija Nadežda Petrović Nakon Beograda, Kostanjevice na Krki i Banjaluke, u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrovićˮ u Čačku otvorena je izložba „Nadežda Petrović. Modernost i nacijaˮ, na dan kada je, pre 150 godina, slavna slikarka rođena u našem gradu. Kao poseban segment koji su realizovale kustoskinje Umetničke galerije „Nadežda Petrovićˮ, izložbu je pratila inkluzivna izložba prilagođena slepim i slabovidim osobama, realizovana u saradnji sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba, Muzejem savremene umjetnosti RS iz Banjaluke, Specijalnom bibliotekom za slepa i slabovida lica Republike Srpske i Umetničkom školom u Čačku. Nakon otvaranja izložbe, na novoizgrađenoj Letnjoj sceni Galerije, još jednom infrastrukturnom unapređenju u okviru projekta „Čačanska rodna – Prestonica kulture Srbije 2023ˮ, upriličena je monodrama „Nenapisana pismaˮ.

https://www.rts.rs/lat/magazin/kultura/vesti/5289300/cacanska-rodna-nadezda-petrovic-modernost-i-nacija.html

galerija na moravi_0.26054600 1711991827.jpg

Programi van galerijskih prostora: Nadežda Petrović – jedna slikarka, 15 fotografa, 30 umetničkih dela 29. jun 2023. Gradsko šetalište, Čačak U saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i Umetničkom galerijom „Nadežda Petrovićˮ u Čačku, „Color Media Communicationsˮ nastavlja popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara, uz angažman renomiranih umetničkih i modnih fotografa. Ovog puta, u godini proslave jubileja – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, inspiracija im je bila naša slavna sugrađanka Galerija na Moravi: „Nadežda. Istina i sloboda.ˮ Nadežda Petrović 1873-1915-2023 septembar 2023 - Gradska plaža na Moravi, Čačak Realizacija sadržaja panoa na kojima su reprodukcije i osnovni biografski podaci o Nadeždi Petrović i Galeriji, a sve povodom izložbe „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“, koja je u Galeriji priređena od 11. oktobra do 26. novembra; Bilbordi sa delima Nadežde Petrović U okviru proslave 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, na više lokacija u gradu postavljeni su bilbordi sa njenim delima.

https://nova.rs/kultura/izlozba-u-cacku-nadezda-petrovic-jedna-slikarka-15-fotografa-30-umetnickih-dela/

https://moravainfo.rs/na-gradskoj-plazi-postavljena-galerija-na-moravi-foto/

sa nadedom kroy vreme_0.28660200 1711991827.jpg

S Nadeždom kroz vreme Pored redovnih aktivnosti sa mladima iz osnovnih i srednjih škola, ove godine program se proširio i na intenzivnu komunikaciju i saradnju sa uspešnim lokalnim kompanijama i Fakultetom tehničkih nauka iz Čačka. Ovim projektom, ustanova je bila mesto susreta i platforma za intenzivnu saradnju obrazovnih i kulturnih institucija, kao i biznis sektora Grada Čačka. Nadežda Petrović je postala jedna od identitetskih ličnosti grada, njeno delo i život neiscrpna inspiracija, kako za prepoznavanje pravih društvenih vrednosti, tako i za nova dela vizuelne i primenjene umetnosti. Kratke dramske tekstove su pripremali i izvodili nastavnici i učenici čačanskih škola, kompanija PS Fashion je dizajnirala i ustanovi poklonila haljinu inspirisanu Nadeždom Petrović, a u saradnji sa FTN Čačak i Modnom kućom Tiffany iz Čačka, realizovana je i ideja izrade ženskih kostima iz XIX veka (korišćeni u dramskim komadima) nakon istraživanja porodičnih fotografija Nadeždine porodice. Projekat je pokazao izuzetne mogućnosti intersektorske saradnje.

https://www.rts.rs/lat/vesti/srbija-danas/5310431/sa-nadezdom-kroz-vreme.html

https://www.youtube.com/watch?v=0FC2T8MvzZQ

http://www.ftn.kg.ac.rs/vest-912

icom 1 (2)_0.55541100 1711994400.jpg

Stručna saradnja sa Centrom za muzeologiju i heritologiju i drugim muzejskim ustanovama: Zbog ograničenog prostora, navodimo samo listu održanih programa. Predavanje o Nadeždi Petrović namenjeno studentima kursa Heritološke tehnologije 4. maj 2023. Filozofski fakultet u Beogradu Nadežda Petrović – heroina srpskog modernog slikarstva - predavanje 17. maj 2023. Galerija Matice srpske, Novi Sad Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović i manifestacije „Muzeji za 10ˮ, muzejska savetnica Dragana Božović održala je predavanje „Nadežda Petrović – heroina srpskog modernog slikarstvaˮ u Galeriji Matice srpske. Predstavljanje projekta studenata istorije umetnosti 30. maj 2023. Umetnička galerija Nadežda Petrović Atipični interpretativni alati u muzeju: muzika, ples, teatar, pokret 23 – 24. Novembar StartAp centar, Čačak; Dom učenika, Čačak StartAp centar, Čačak; Dom učenika, Čačak Ustanova je bila domaćin dvodnevne Konferencije muzejskih pedagoga Srbije sa međunarodnim učešćem: „Atipični interpretativni alati u muzeju: muzika, ples, teatar, pokretˮ, realizovana u saradnji sa CECA ICOM Srbija. Nakon konferencije upriličen je dramski program „Sa Nadeždom kroz vremeˮ u Domu učenika srednjih škola.

https://moravainfo.rs/u-cacku-odrzana-dvodnevna-konferencija-muzejskih-pedagoga-srbije/

savremenici-sledbenici_0.57407800 1711994400.jpg

Izložba ''Nadežda – savremenici – sledbenici'' Trajanje: 10. februar - 15. april 2024. Umetnička galerija Nadežda Petrović i Galerija Risim Izložba predstavlja nastavak dugoročnih aktivnosti i nakon godine jubileja. Godina 2023. je protekla u znaku 150-o godišnjice od rođenja Nadežde Petrović tokom koje je priređena velika izložba njenih dela obuhvatajući sve faze delovanja, kako na polju slikarstva tako i na poljima društvenog, pedagoškog i humanitarnog rada. Izložba ''Nadežda – savremenici – sledbenici'' je osvrt na njene umetničke uticaje na svoje savremenike i na učenike i idejne nastavljače. Preko radova koje ustanova poseduje u svojim zbirkama ukazujemo na tokove moderne čak i savremene umetnosti kojima je Nadežda ucrtala trase.

https://www.politika.rs/scc/clanak/599659/Nadezda-savremenici-i-sledbenici

bottom of page